Uvulopalatoplastika je kirurški poseg, s katerim zdravimo smrčanje in zastoje dihanja med spanjem. Pri njem skrajšamo in preoblikujemo mehko nebo, ki je največkrat vzrok za obstruktivne motnje dihanja med spanjem. Namen je razširitev zgornje dihalne poti na nivoju ustnega žrela in se tem izboljšanje pretoka zraka oziroma preprečitev plapolanje tega dela, ki povzroča smrčanje in premore med dihanjem v spanju. Predolgo in ohlapno mehko nebo pogosto povzroča tudi občutek zamašenega nosu v ležečem položaju.

Poseg, ki se izvaja v lokalni ali splošni (popolni) anesteziji in s pripravo traja približno eno uro, je neboleč, saj na operativno področje pred pričetkom nanesemo topično sredstvo za omrtvitev, nato pa injiciramo lokalni anestetik. Sledi skrajšanje in preoblikovanje mehkega neba, kar napravimo s pomočjo klasičnih kirurških instrumentov, lahko pa ga kombiniramo tudi z uporabo radiofrekvenčnih elektrod. Rane zašijemo z resorbilnimi šivi, ki se razgradijo v nekaj tednih. Tehniko prilagajamo vsakemu bolniku posebej in s tem skušamo doseči čim boljše rezultate. Operacija je neboleča, ko anestetik popusti, pa se pojavijo blage do zmerne bolečine, podobne tistim pri prebolevanju angine. Pred posegom se ponavadi prične s preventivnim jemanjem antibiotika (obvestite zdravnika, če imate znane alergije oz. preobčutljivost na kakšno zdravilo), po njem pa nekateri bolniki poleg analgetikov dobijo še zdravila za zmanjšanje otekline. Nekaj ur po posegu bolnik preživi pod nadzorom medicinskega osebja, nato pa se lahko, praviloma s spremstvom, odpravi domov. Celjenje tako kot pri drugih kirurških posegih traja eden do dva tedna, vendar se bolnik lahko že po nekaj dneh vrne k vsakodnevnim aktivnostim. V tem času prejema analgetike, skrbeti mora za ustno higieno in uživati mehkejšo, prekuhano hrano. Svetujemo tudi, da se izogiba fizičnim naporom.

Zapleti so ob upoštevanju navodil redki in večinoma blagi in prehodne narave. Zdravstveno osebje, ki je udeleženo v proces zdravljenja, je za reševanje teh zapletov ustrezno usposobljeno.

Pred dogovorom za poseg je potrebno opraviti pregled v Ambulanti za otorinolaringologijo, praviloma tudi poligrafsko testiranje med spanjem in po potrebi dodatne preiskave. Za poseg niso primerni bolniki z resnimi pridruženimi boleznimi in tisti  z izrazitim žrelnim refleksom. Pri slednjih lahko poseg po dogovoru opravimo tudi v splošni anesteziji.


Pred posegom


Po posegu