Radiofrekvenčna mukotomija je minimalno invaziven kirurški postopek, s katerim dosežemo izboljšanje prehodnosti nosu, in sicer v primerih, ko je ta motena zaradi nabrekle sluznice. Do učinka pride zaradi notranje termične poškodbe tkiva nosnih školjk, ki jo povzročimo s pomočjo radiofrekvenčne energije. V notranjost tkiva jo apliciramo s posebno elektrodo, ki jo uvedemo v področje spodnje nosne školjke.

Primerna je za bolnike, ki imajo:

  • slabo prehodnost nosu zaradi hipertrofične (nabrekle) sluznice na spodnjih nosnih školjkah;
  • deformacijo nosnega pretina in istočasno hipetrofijo sluznice;
  • motnje dihanja med spanjem (OSAS) in težko uporabljajo CPAP aparat zaradi povečanega upora v nosu;
  • medikamentozni rinitis zaradi prekomerne uporabe nosnih dekongestivov (zdravil za zdravljenje nahoda);
  • alergijski rhinitis.

Poseg se izvaja v lokalni anesteziji. Skupaj s pripravo traja okoli 30 minut, bolnik pa se lahko po kratkem počitku vrne vsakodnevnim aktivnostim. Občasno je ob izrazitejši krvavitvi potrebno vstaviti nosni tampon, ki se po nekaj urah odstrani.

Ob posegu se v področju spodnjih nosnih školjk napravi manjša vbodna rana, iz katere je kratek čas še možna manjša krvavitev. Zato do dva dni po posegu odsvetujemo kopanje, obisk savne ali večje fizične obremenitve. Nosnici se lahko spirata s fiziološko raztopino, v primeru obilnejših zasušenih oblog pa priporočamo mazanje nosnih predvorov (spodnji del nosnic) z vlažilnim gelom.

Neposredno po posegu so zelo redko prisotne manjše bolečine, ki večinoma minejo po blagih analgetikih (npr. paracetamol). Nekaj dni po posegu je sluznica v nosu še lahko otečena. Učinek, v smislu boljše prehodnosti, pa se prične opažati po tem obdobju.

Absolutnih kontraindikacij za poseg ni, vendar ga ne opravljamo pri bolnikih, ki imajo vstavljen srčni vzpodbujevalnik ali druge elektronske naprave. Zdravnika je potrebno opozoriti tudi, če ste sladkorni bolnik, se zdravite zaradi zvišanega arterijskega pritiska in če ste na karkoli  preobčutljivi (alergični). V kolikor jemljete zdravila, ki zavirajo strjevanje krvi, je z njimi potrebno prenehati vsaj tri dni pred posegom (glede tega se posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vas bo ustrezno pripravil).

Pred dogovorom za poseg je potrebno opraviti pregled v Ambulanti za otorinolaringologijo in po potrebi dodatne preiskave.