Nosni pretin je deloma hrustančna, deloma pa koščena struktura, ki nos deli v dva dela. Septoplastika je poseg, pri katerem odstranimo deformacije in pretin tako poravnamo. S tem zagotovimo boljšo prehodnost nosu in s tem prezračevanje obnosnih votlin in zgornjega dela žrela. Dihanje skozi nos je pomembno, saj zagotavlja ovlažitev in segretje vdihanega zraka. Kadar dihamo skozi nos, so usta zaprta, kar jezik drži v pravilnem položaju in preprečuje pomik nazaj, kar lahko povzroča zapore dihanja. Zaradi posebnih refleksov je takšno dihanje tudi globje in zato bolj učinkovito. Težave z oteženim dihanjem skozi nos, ki nastanejo zaradi alergij ali drugih bolezni nosne sluznice, na takšen način ne moremo popolnoma odpraviti.

Poseg, ki s pripravo traja približno eno uro, izvajamo v lokalni ali splošni (popolni) anesteziji. Po pripravi operativnega polja se napravi pristop skozi približno 1cm velik rez v eni od nosnic, ki navzven ni viden. Po odstranitvi odvečnih delov in preoblikovanju ostanka hrustanca, rano zašijemo z resorbilnimi šivi, ki v nekaj tednih sami odpadejo. Izjemoma, ob izdatnejši krvavitvi, nosnici za približno en dan zamašimo s tamponi. Nekaj ur po posegu bolnik ostane v  sobi za opazovanje, nato pa se, praviloma s spremstvom, lahko odpravi domov. Pred odpustom, ga zdravnik še enkrat pregleda in izda recepte za zdravila, ki jih bo moral operiranec še jemati (analgetik in po potrebi antibiotik).

Po posegu na zunanjem nosu ni videti sprememb, okoli oči ni modric. Zaradi poseganja v nosno sluznico sta lahko še nekaj tednov prisotna oteklina nosne sluznice, izcedek iz nosu in rahle bolečine v predelu spodnjega dela nosu. V tem obdobju mora bolnik nosnici čistiti s fiziološko raztopino, prvih nekaj dni tudi z antibiotičnimi kapljicami, nosu pa ne sme na silo izpihovati. Zapleti so redki in praviloma blagi. Najpogostejši je hematom nosnega pretina – kri, ki se nabere pod sluznico in se kaže z izrazito zamašenostjo ene od nosnic, kasneje pa se lahko pridružijo tudi bolečine ali povišana telesna temperatura. Nabrano kri je potrebno s kratkim posegom v lokalni anesteziji odstraniti in to nosnico za dan ali dva zamašiti. Zelo redko lahko na mestu poškodbe sluznice nastanejo brazgotine, ki jih je potrebno kasneje v lokalni anesteziji razrešiti. Zapleti so ob upoštevanju navodil redki in večinoma blagi in prehodne narave.

Pred dogovorom za poseg je potrebno opraviti pregled v Ambulanti za otorinolaringologijo in po potrebi dodatne preiskave. Za poseg niso primerni bolniki z resnimi pridruženimi boleznimi.

Če poseg opravimo v splošni anesteziji, bolnika pred tem pregleda specialist anesteziolog, ki vas bo tudi povprašal o zdravilih, ki jih jemljete in morebitnih posegih, opravljenih v preteklosti. Če ste imeli ob tem kdaj težave ali katerega od zdravil ne prenašate, morate to takrat povedati.