NOVO! PREISKAVA DIHANJA MED SPANJEM Z NAPRAVO WatchPAT

WatchPAT je naprava za spremljanje motenj dihanja med spanjem, ki temelji na novi tehnologiji zaznavanja sprememb napetosti žil na prstu roke (PAT – peripheral arterial tonometry).

Prednost te tehnologije je v tem, da poleg spremljanja značilnosti dihanja in srčnih parametrov med spanjem, analizira tudi stanje budnosti in faze spanja. Iz teh podatkov pridobimo pomembne informacije o tem, kakšna je struktura spanca, prav tako pa so meritve zaradi izključitve obdobij, ko je bil preiskovanec buden, precej bolj zanesljive kot pri klasičnih napravah za respiratorno poligrafijo. Ker za meritev ni potrebna vstavitev nosnih katetrov, je preiskava precej manj moteča, redkejše so tudi neuspešne meritve. Prednost je tudi ta, da je uporaba zelo enostavna, zato si lahko napravo pred spanjem preiskovanec namesti sam.

RESPIRATORNA POLIGRAFIJA (POLIGRAFIJA SPANJA)

Respiratorna poligrafija (poligrafija v spanju) je varna in neboleča preiskava, s katero pri preiskovancu s pomočjo posebne, na telo nameščene naprave, velikosti mobilnega telefona (poligrafa), med spanjem beležimo več telesnih funkcij (položaj telesa, premikanje prsnega koša in trebuha, pretok zraka skozi nos, smrčanje, srčni utrip in zasičenost krvi s kisikom).

Namenjena je ugotavljanju in analizi motenj dihanja med spanjem.

Priporočamo jo vsem bolnikom, ki ponoči smrčijo ali hlastajo za zrakom ob tem pa svoj spanec ocenjujejo kot neučinkovit, so preko dneva utrujeni, nenaspani ali neučinkoviti pri delu, imajo težave z zbranostjo, spominom ali razpoloženjem, bolehajo za boleznimi srčnožilnega sistema, sladkorno boleznijo ali nevrološkimi težavami.

Prednost respiratorne poligrafije na domu, pred tistimi, ki se izvajajo v posebnih spalnih laboratorijih, je predvsem ta, da ima preiskovanec zagotovljene pogoje spanja, kakršnih je sicer vajen.

POTEK PREISKAVE:

Na preiskave se morate zglasiti v poznih popoldanskih ali večernih urah v naši ambulanti, kjer vam bo usposobljeno osebje namestilo poligrafski aparat, s katerim se boste nato odpravili domov.

Celoten postopek, namestitev in seznanitev s preiskavo, traja približno 15 minut. Pred namestitvijo aparata preiskovanec izpolni kratek vprašalnik. Dan pred preiskavo lahko preživite običajno, vendar odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, pomirjeval ali uspaval. Ostala zdravila, ki jih sicer uporabljate, lahko vzamete. V kolikor prebolevate prehladno ali drugo akutno obolenje, je preiskavo bolje prestaviti. Priporočljivo je, da imate s seboj spodnjo majico ali majico s kratkimi rokavi in da si zvečer nos očistite s fiziološko raztopino. Ponoči, med spanjem, lahko vstanete in se prosto gibljete. Za zagotovitev zadostne kvalitete posnetka je priporočljivo doseči vsaj 6 ur neprekinjenega snemanja. Naslednji dan se v dopoldanskem času ponovno zglasite v naši ambulanti in aparat vrnete. Analiza podatkov in interpretacija podatkov s posvetom se praviloma opravi v naslednjih nekaj dneh. Rezultati dajo pomembne podatke o dihanju med spanjem, ki vplivajo na odločitev o potrebi in najbolj primernem načinu zdravljenja.

Za preiskavo se lahko naročite na recepciji Medicinskega centra Paracelzus ali na telefonski številki (03) 8280800. Seznanili vas bodo s prostimi termini ter odgovorili na morebitna dodatna vprašanja.

Cena preiskave vključuje respiratorno poligrafijo na domu, analizo podatkov in predstavitev rezultatov s posvetom glede zdravljenja.

PREGLED ZGORNJIH DIHAL V SEDACIJI

Pri tej preiskavi želimo simulirati naravni spanec, zato preiskovanca s kratkodelujočim anestetikom plitko uspavamo. Sedacijo vodi izkušen anesteziolog. Preiskovanec med preiskavo, ki traja približno 15 minut, ves čas samostojno diha. Ko zaspi, skozi eno od nosnic vstopimo s fleksibilnim endoskopom in pregledamo celotna zgornja dihala. Opazujemo, na katerem nivoju prihaja do zožitev in kakšne oblike so. Vso preiskavo tudi posnamemo, tako da lahko kasneje tudi pacient sam sodeluje pri analizi dogajanja v njegovih zgornjih dihalih. Ko se pacient prebudi, ostane približno eno uro pod nadzorom zdravstvenega osebja, nato pa se lahko vrne k vsakodnevnim aktivnostim.

Preiskava nam omogoča, da ugotovimo, na katerem nivoju zgornjih dihal se nahaja zožitev, ki jo je potrebno razrešiti. Vse zožitve niso enako primerne in dosegljive za kirurško razrešitev, zato lahko na tak način prepoznamo bolnike, ki za kirurško zdravljenje niso primerni oziroma pri njih ni pričakovati pomembnega izboljšanja s takšnim načinom zdravljenja. Tem bolnikom zato glede na izvid preiskave predstavimo druge terapevstke možnosti.

Pred preiskavo je potrebno opraviti otorinolaringološki pregled.

Za preiskavo se lahko naročite na recepciji Medicinskega centra Paracelzus ali na telefonski številki (03) 8280800. Seznanili vas bodo s prostimi termini ter odgovorili na morebitna dodatna vprašanja.

Več informacij:

Cena

Respiratorna poligrafija (poligrafsko testiranje spanja) 110 €

Respiratorna poligrafija (WatchPAT)  150 €

Pregled zgornjih dihal v sedaciji 450 €

oglejte si še ostale storitve na ceniku