RESPIRATORNA POLIGRAFIJA (POLIGRAFIJA SPANJA)

Respiratorna poligrafija (poligrafija spanja) je varna in neboleča preiskava, s katero pri preiskovancu s pomočjo posebne, na telo nameščene naprave velikosti mobilnega telefona (poligrafa), med spanjem beležimo več telesnih funkcij (položaj telesa, premikanje prsnega koša in trebuha, pretok zraka skozi nos, smrčanje, srčni utrip in zasičenost krvi s kisikom). Namenjena je ugotavljanju in analizi motenj dihanja med spanjem. Priporočamo jo vsem bolnikom, ki svoj spanec ocenjujejo kot neučinkovit, so preko dneva utrujeni, nenaspani ali neučinkoviti pri delu, imajo težave z zbranostjo, spominom ali razpoloženjem, bolehajo za boleznimi srčnožilnega sistema, sladkorno boleznijo ali nevrološkimi težavami.

Prednost respiratorne poligrafije (poligrafije spanja) na domu pred tistimi, ki se izvajajo v posebnih laboratorijih, je, poleg večje dostopnosti, tudi ta, da ima preiskovanec zagotovljene takšne pogoje spanja, kakršnih je vajen.

Večer pred snemanjem se morate zglasiti v naši ambulanti, kjer vam bo usposobljeno osebje namestilo poligrafski aparat, s katerim se boste nato odpravili domov. Namestitev traja približno 20 minut. Pred namestitvijo aparata preiskovanec boste izpolnili kratek vprašalnik. Dan pred preiskavo lahko običajno preživite, vendar odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, pomirjeval ali uspaval, ostala zdravila, ki jih sicer jemljete, pa lahko vzamete. V kolikor prebolevate prehladno obolenje, je preiskavo bolje prestaviti. Priporočljivo je, da imate s seboj spodnjo majico ali majico s kratkimi rokavi in, da si zvečer nos očistite s fiziološko raztopino. Ponoči, med spanjem, lahko vstanete in se prosto gibljete. Za zagotovitev zadostne kvalitete posnetka je priporočljivo doseči vsaj 6 ur neprekinjenega snemanja.

Naslednji dan se v dopoldanskem času ponovno zglasite v naši ambulanti in aparat vrnete. Analiza podatkov in interpretacija podatkov s posvetom se praviloma opravi v naslednjih nekaj dneh. Rezultati dajo pomembne podatke o dihanju med spanjem, ki vplivajo na odločitev o potrebi in najboljšem načinu zdravljenja.

Cena preiskave vključuje respiratorno poligrafijo (poligrafijo spanja), analizo podatkov in predstavitev rezultatov s posvetom glede zdravljenja.

Za preiskavo se lahko naročite na recepciji Medicinskega centra Paracelzus ali na telefonski številki (03) 8280800. Seznanili vas bodo s prostimi termini ter odgovorili na morebitna dodatna vprašanja.

 

PREGLED ZGORNJIH DIHAL V SEDACIJI

Pri tej preiskavi želimo simulirati spanje, zato preiskovanca s kratkodelujočim anestetikom plitko uspavamo. Anestezijo vodi za to usposobljen anesteziolog. Preiskovanec med preiskavo, ki traja približno 15 minut, ves čas samostojno diha. Ko zaspi, skozi eno od nosnic vstopimo s fleksibilnim endoskopom in pregledamo celotna zgornja dihala. Opazujemo, na katerem nivoju prihaja do zožitev in kakšne oblike so. Vso preiskavo tudi posnamemo, tako da lahko tudi pacient sam, za lažjo predstavo, vidi, kaj se v njegovih dihalih dogaja med spanjem. Ko se preiskovanec prebudi, približno eno uro ostane pod nadzorom zdravstvenega osebja, nato pa se lahko vrne k vsakodnevnim aktivnostim. Preiskava nam omogoča, da ugotovimo na katerem nivoju zgornjih  dihal se nahaja zožitev, ki jo je potrebno razrešiti. Vse zožitve niso enako primerne in dosegljive za kirurško razrešitev, zato lahko na tak način prepoznamo bolnike, ki za kirurško zdravljenje niso primerni oziroma pri njih ni pričakovati popolne ozdravitve.

 

Več informacij: